browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

2016

 

Austrálie

13.1.2016 175

Karel Kocůrek a tři další členové výpravy se vydali napříč Austrálií. Putovali tropickou, subtropickou krajinou i nehostinnou pouští. Díky terénnímu autu 4WD se dostali do těžce přístupných míst v divočině. Projížděli brody řek, prašnými, kamenitými cestami i vyschlými říčními koryty. Plavili se na kajacích, koupali se pod vodopády, v termálních pramenech i v oceánu. Fotili klokany, pštrosy, koaly, papoušky, orly, krokodýly…Na přednášce zazní také hudební nástroj australských domorodců – didgeridoo.

Hosté

Karel Kocůrek

Indočína

10.2.2016 176

Vydejte se s Mirkem a Alešem na krátkou cestu po Asii!
Spojenými silami vyrvěme Mirka ze spárů korporátního světa Singapuru, odtáhněme jej společně s Rudými Khméry do neskutečně chudé Kambodže, přejeďme namačkaní v maličké dodávce hranice do Bangkoku a nakonec si užijme města i venkov v nejkapitalističtější Komunistické zemi na světě, Vietnamu.
Cestou navštívíme starobylé památky, stavby z období kolonialismu, podíváme se do přírody (a v tunelech Vietcongu i pod přírodu), vyzkoušíme noční život ve městech a nakonec si povíme, jestli Asiati opravdu neznají dopravní předpisy.

Hosté

Mirek Lipka a Aleš Kozelka

Kavkaz ze dvou pohledů

10.3.2016 177

Další z řady Večerů s Kotlíkem bude věnován pohoří Kavkaz z různých stran z výprav z roku 2015. Zavítáme do Ruské části Kavkazu, naším cílem bude Elbrus a jeho okolí. Také budeme putovat napříč Gruzií vycházející. Od horských vesnic Velkého Kavkazu, přes suchou střední Gruzii po subtropy bájné Kolchidy na pobřeží Černého moře

Hosté

Martina Nejezchlebová, Kryštof Chytrý, Pavel Novák

Laponsko – Sám v zemi Sámů

7.4.2016 178

V severní Skandinávii začíná podzim již koncem srpna, a čím severněji, tím dříve. Právě na přelomu srpna a září se do těchto končin vydal Michal Hubert, spolu se svým fotoaparátem, aby zde strávil pár týdnů a lépe poznal tento kraj. Je to také doba, kdy noci na severu už začínají být tmavé a objevují se první polární záře. Během tohoto putování se Michal pohyboval pouze stopem a pěšky, navštívil například finský národní park Pallas-Yllästunturi, švédskou cestu králů, a také sámské městečko Kautokeino v Norsku, kde měl velké štěstí na setkání s původními obyvateli Sámy,…Součástí promítání bude také projekce krátkého filmu z této cesty, který byl oceněn zvláštní cenou porotu v rámci filmové soutěže na festivalu Rajbas.

Hosté

Michal Hubert

Peru a Bolívie – V náručí Pachamamy

13.5.2016 179

Víra zdejších lidí v bohyni Pachamamu, jejíž jméno znamená v kečuánštině „Matka Země“, přežila i španělský útlak. Místní obyvatelé pro ni stále obětují jako před staletími Inkové sušená lamí embrya a listy koky. Během putování navštívíme legendami opředené Macchu Pichu, Isla de Sol (místo zrození prvního Inky) a inckou laboratoř v Moray. Překonáme zasněžené vrcholky hor Condoriri, všudy přítomné lamy a u Chilských hranic obejdeme magickou sopku Sajama. Uvidíme nekonečné moře soli Salar de Ujuni, několik set let staré kaktusy na ostrově Isla del Pescado, plameňáky a na kole se projedeme přes nejsušší místo světa, poušť Atacama.

Hosté

Zdeněk Špíšek

Zimní čundry v Atlantiku

5.10.2016 180 Po třech letech jsme završili naše zimní čundry po nejbližších ostrovech v Atlatském oceánu. Podívejte se s námi, jak to vypadá na Madeiře, La Palmě a Azorech, když u nás padá sníh.

Hosté

Natty Chalcarzová a Lukáš Hubert

Rajbas slaví Osmnáct

10.11.2016 181

S humorem i vážně o tom, jak vyrostl a dospěl blanenský festival filmů, setkání a dobrodružství.Trocha povídání a hlavně filmová ohlédnutí za historií a zdařilými okamžiky akce.

Hosté

Milan „Dany“ Daněk

Kyrgyzstán ve 3D

8.12.2016 182 Pásmo stereofotografií z putování po zemi pastevců, koní, nekonečných hor, hustých lesů i vyprahlých stepí. Navštívíme náhorní jezera a větry ošlehané pastviny, po zvířecích stezkách pronikneme do opuštěných údolí Nebeských Hor – Ťan Šan.

Hosté

Matěj Boháč

by Lukáš "lumir"Hubert